Bevrijdingsvuur van Normandiƫ naar Wageningen

26-04-2015

Op woensdagochtend (29-4) vertrekt het estafetteteam van  Tourclub Wageningen’79 (TCW’79) vanuit Normandië naar Wageningen met het Bevrijdingsvuur. Zij fietsen met het vuur tot de Belgisch-Nederlandse grens en bezoeken onderweg verschillende oorlogsmonumenten, die langs de route van de geallieerden liggen. Bij elk monument staan de fietsers stil en wordt er een kaars aangestoken met het Bevrijdingsvuur. Hierbij zijn ook de Normandy Veterans Association (NVA), een Britse organisatie die zich inzet voor Tweede Wereldoorlog veteranen, en Raymond Lord aanwezig. Raymond Lord is één van de dappere mannen die Operatie Overlord uitgevoerd heeft.

 

Een groot deel van deze route komt overeen met de route die de Prinses Irene Brigade in 1945 heeft afgelegd. Deze brigade heeft samen met de andere geallieerden namens het Nederlands leger meegevochten voor de Bevrijding van ons land.

 

Aan de Belgisch-Nederlandse grens neemt Atletiekvereniging Pallas’67 het vuur over en lopen vanuit daar in estafettevorm naar Wageningen. Het Bevrijdingsvuur komt op 4 mei net voor middernacht in Wageningen aan. TCW’79, Pallas’67, de NVA en de mariniers dragen het Bevrijdingsvuur gezamenlijk over aan Burgemeester van Rumund. De Normandy Veterans Association draagt zorg voor dat het Bevrijdingsvuur weer zijn weg terug vindt naar Hull, om daar het Bevrijdingsvuur te verversen. 

 

De estafetteteams zijn te volgen via www.bevrijdingsvuur2015.nl en via Facebook.